Strona główna » Zbiórka na pomoc dla strajkujących pracowników Paroc Polska

Zbiórka na pomoc dla strajkujących pracowników Paroc Polska

Nie pozwólmy złamać strajku głodem!

Koleżanki i Koledzy,

od środy 4 sierpnia trwa jeden z największych strajków ostatnich lat – strajk generalny w zakładzie przemysłowym Paroc w Trzemesznie koło Gniezna. Strajkują wszystkie zmiany, a determinacja załogi jest ogromna. Pracownicy Paroca w Trzemesznie walczą o godne wynagrodzenia, o szacunek dla praw pracowniczych, o kulturę dialogu społecznego i o to, żeby ludzi szanować, a nie traktować „z buta”, kiedy zaczynają upominać się o swoje indywidualne prawa i dobro wspólne. Swoją postawą dają przykład jak walczyć o swoje prawo: prawo do godnego życia.

Każdy dzień strajku to dla kilkuset strajkujących pracowników utrata wynagrodzenia, a więc kłopoty w opłaceniu czynszu czy raty kredytu. Władze firmy już zadeklarowały, że nie zapłacą pracownikom żadnych wynagrodzeń za ten okres. Choć prawda jest taka, że strajki wygrane kończą się w tej sprawie kompromisem i pracodawcy wynagrodzenia płacą. Ale taka deklaracja ma jeden cel: złamać strajkujących – psychicznie i ekonomicznie, aby zgnieść ten protest.

Jako pracownicy i związkowcy nie możemy pozostać wobec tego faktu obojętni – musimy wesprzeć naszych kolegów, pracowników Paroca!

Dlatego gorąco zachęcamy o dokonywanie dobrowolnych wpłat na fundusz dla strajkujących pracowników i pracownic Paroc Polska. Liczą się nawet najmniejsze kwoty.

Zebrane środki zostaną podzielone po równo, bez względu, na wysokość wynagrodzenia pracownika. Otrzymają je pracownicy, którzy należą zarówno do OPZZ Konfederacja Pracy, jak i Solidarność’80 oraz osoby, które strajkują mimo braku członkostwa związkowego. Środki te pozwolą na zaspokojenie najpilniejszych życiowych potrzeb.

Wesprzyj zbiórkę! Nie bądź obojętny na ekonomiczną przemoc wielkiego kapitału!

Więcej informacji na temat strajku w Paroc Polska na naszej stronie na FB oraz na:

Ze związkowym pozdrowieniem

Zarząd OPZZ Konfederacja Pracy w Solaris Bus & Coach