Strona główna » Jest porozumienie płacowe. Strajk zakończony

Jest porozumienie płacowe. Strajk zakończony

Tuż przed północą 2 marca 2022 r., po 38 dniach strajku doprowadziliśmy do podpisania korzystnego dla pracowników porozumienia płacowego. I chociaż nie osiągnęliśmy 100% zakładanego celu, to zdecydowanie możemy mówić o umiarkowanym sukcesie finansowym. Pamiętać bowiem należy, że na początku negocjacji Solaris proponował zaledwie 150 zł., tuż przed wybuchem strajku było już co najmniej 270 zł., a ostatecznie skończyło się na 500 zł. Jak widać presja ma sens. Obroniliśmy premię za EBIT, która zostanie wypłacona najpóźniej do 30 kwietnia, zagwarantowaliśmy podwyżkę inflacyjną na 2023 rok i uzgadniamy szczegóły dodatkowego bonusu za wykonanie planu w 2023 r.

To wszystko nastąpiło po blisko 6 tygodniach ogromnego wysiłku, stresu i odpierania ataków wrogo nastawionych do nas osób. Najtrudniejsze były ostatnie dni, bo wybuch wojny na Ukrainie diametralnie zmienił naszą sytuację w tym sporze, na gorsze. Dziś możemy powiedzieć o naszym całkowitym zwycięstwie moralnym. Wychodzimy ze strajku z podniesionymi głowami, bo odważyliśmy się powiedzieć NIE. Zażądaliśmy dla siebie szacunku. Przestaliśmy być jedynie zasobem ludzkim, a staliśmy się partnerem, z którym należy się liczyć. Nie pozwoliliśmy zdusić, ani rozbić tego strajku, wytrwaliśmy i przeszliśmy do historii, gdyż był to najdłuższy strajk w Polsce w XXI wieku i jeden z najdłuższych w ogóle. Dlatego wielkie gratulacje dla całej strajkującej załogi za odwagę, determinację, wytrwałość i charakter!

Nie byłoby jednak tego zwycięstwa, gdyby nie pomoc, wsparcie i bezpośrednie zaangażowanie wielu ludzi. Szczególne podziękowania kierujemy do naszego prawnika mec. Grzegorza Ilnickiego, Michała Lewandowskiego przewodniczącego Zarządu Krajowego OPZZ Konfederacja Pracy, Andrzeja Radzikowskiego przewodniczącego Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych, Piotra Ostrowskiego wiceprzewodniczącego OPZZ, Marszałka Sejmu Włodzimierza Czarzastego, posłanek Agnieszki Dziemianowicz-Bąk, Katarzyny Ueberhan, Magdaleny Biejat, Katarzyny Kretkowskiej, posłów Adriana Zandberga i Macieja Koniecznego oraz pozostałych parlamentarzystów Lewicy i Razem. Wielkie podziękowania dla Piotra Ikonowicza, Michała Piękosia, Artura Jaskulskiego, Cezarego Rudnickiego, a także Tomasza Świerzewskiego, Katarzyny Dudy, Urszuli Łobodzińskiej, Karoliny Kulpy z Konfederacji Pracy Młodych. Za świetne teksty na temat strajku wielkie podziękowania dla Adriany Rozwadowskiej, Małgorzaty Kulbaczewskiej-Figat, Remigiusza Okraski i Magdaleny Okraski. Dziękujemy naszym przyjaciołom z Konfederacji Pracy Trzemeszno i oraz innych organizacji zakładowych zrzeszonych w Konfederacji Pracy i OPZZ. Ogromne podziękowania za wielkie zaangażowanie i wsparcie naszej sprawy dla związkowców z OZZ Inicjatywa Pracownicza. Dziękujemy wszystkim, którzy włączyli się czynnie w ten protest, szczególnie naszym darczyńcom, a których ze względu na liczbę nie zdołalibyśmy wymienić. Na koniec dziękujemy naszym kolegom z zakładowej Solidarności za dobrą i owocną współpracę. Wspólnie pokazaliśmy, że razem możemy więcej, razem jesteśmy silniejsi✊✌️💪

Pełna relacja z przebiegu strajku dostępna jest na naszym profilu na FB