Strona główna » 108,5 mln zł – tyle Solaris zarobił na czysto w 2020 roku

108,5 mln zł – tyle Solaris zarobił na czysto w 2020 roku

Rok 2020 okazał się rekordowym w 25 letniej historii Solarisa i to pomimo trwającej pandemii oraz kryzysu gospodarczego. Poza kolejnym rekordem sprzedaży i rekordem przychodów ogółem, w 2020 r. Solaris wygenerował wyjątkowo wysoki zysk netto wynoszący 108,5 miliona złotych. Jest to wzrost w stosunku do 2019 r. o 850%, przy 23% wzroście przychodów i 5% wzroście sprzedaży. Gwałtowny skok rentowności spółki jest szczególnie widoczny na tle przychodów oraz wyników sprzedaży z lat ubiegłych ( grafika poniżej ).

Przez lata Solaris nie był w stanie wygenerować odpowiednio wysokich zysków pomimo utrzymującej się wysokiej sprzedaży pojazdów i systematycznie rosnących przychodów. Przedstawiciele firmy tłumaczyli to niskimi marżami w branży autobusowej będącej wynikiem ostrej konkurencji, szczególnie ze strony podmiotów gospodarczych spoza Europy. Miało to w efekcie przekładać się na niską rentowność spółki. W 2018 r. firma odnotowała nawet potężna stratę, jednakże „Wysokość straty była spowodowana głównie dokonaniem szeregu odpisów w koszty firmy ( … ) nowi właściciele zdecydowali o utworzeniu 313 mln zł rezerwy” https://serwisy.gazetaprawna.pl/transport/artykuly/1421933,solaris-klopoty-finansowe.html

Zmiana jaka nastąpiła w 2020 roku ma fundamentalne znaczenia dla finansów przedsiębiorstwa, a skokowy wzrost zysku netto sprawił, że Solaris znalazł się nagle w czołówce najzyskowniejszych producentów autobusów. Jest to dobra informacja nie tylko dla udziałowców firmy, ale także pracowników, gdyż w tym roku nie powinno zabraknąć środków na podwyżki wynagrodzeń dla załogi, która ten zysk wypracowała.

.